NJEMAČKI ZA ODRASLE

Njemački za odrasleNjemački za odrasle je program Edukativnog centra ,,NIKA” koji obuhvata opšte kurseve njemačkog jezika A1, A2, B1, B2 za omladinu i odrasle.

Ove kurseve u našem centru organizujemo tokom cijele godine.

U ugodnom prostoru, uz veoma prijatne i motivisane predavače , individualni pristup upustite se u još jedan koristan podhvat koji će doprinijeti kvalitetu vašeg života, posebno ukoliko ste:

 • opredijeljeni da putujete, studirate,
 • imate mogućnost privremenog ili trajnog zaposlenja u zemljama njemačkog govornog područja,
 • upotpunite svoja lična i profesionalna znanja i kompetencije ili
 • želite da se družite, da korisno provedete slobodno vrijeme.

 

NJEMAČKI ZA ODRASLE - PROGRAM

Opšti kursevi jezika baziraju se na primjeni jezika u svakodnevnim situacijama, uz gramatičke i leksičke nastavne jedinice koje su primjerene vašem nivou znanja. Interakcija na času će simulirati svakodnevne situacije, pri čemu će se raditi na usavršavanju sve četiri jezičke veštine (pisanje, čitanje, slušanje i usmeno izražavanje).

NJEMAČKI ZA ODRASLE - CILJ PROGRAMA

je da polaznici razviju jezičke vještine za komunikaciju na njemačkom jeziku u raznim situacijama, pismeno i usmeno, da nalaze i koriste informacije i ostvare interakciju na njemačkom jeziku na međunarodnom planu.

OPIS NIVOA

A1 – osnovna jezička primjena

Nakon završenog kursa polaznik može razumjeti i primijeniti poznate, svakodnevne izraze i sasvim jednostavne rečenice: predstaviti sebe i druge, drugim ljudima postaviti pitanja o njima npr. gdje stanuju, kakve ljude poznaju ili kakve stvari imaju i odgovoriti na pitanja ove vrste. U stanju je sporazumjeti se na jednostavan način, ako sagovornica ili sagovornik polako i jasno govore i ako su spremni da pomognu.

A2 – osnovna jezička primjena

Nakon završenog kursa polaznik može razumjeti rečenice i često upotrebljene izraze ,npr. informacije o osobi, porodici, informacije vezane za kupovinu, posao, okolinu. Može se sporazumjeti u jednostavnim, rutinskim situacijama, u kojima se radi o jednostavnoj i direktnoj razmjeni informacija o poznatim i uobičajnim stvarima. U stanju je na jednostavan način opisati sopstveno porijeklo i obrazovanje, neposrednu okolinu i stvari u vezi sa neposrednim potrebama.

B1 – SAMOSTALNA jezička primjena

Nakon završenog kursa polaznik može da se snađe i komuniciora u većini situacija u kojima se nađe tokom putovanja, na random mjestu kada se radi o poznatim i uobičajenim aktivnostim, u školi kao i u slobodnim aktivnostima.Može se takođe jednostavno i povezano izjasniti o poznatim i ličnim sferama interesovanja. Može izvještavati o iskustvima i rezultatima, opisati snove, nade i ciljeve i dati obrazloženja i objašnjenja o planovima i ličnim stavovima.

B2 – SAMOSTALNA jezička primjena

Nakon završenog kursa polaznik može razumjeti glavne sadržaje kompleksnih tekstova kao i stručne diskusije iz sopstvene stručne oblasti. Može se lako, spontano, tečno i bez napora sporazumijevati u komunikaciji te jasno i detaljno izražavati na njemačkom jeziku o različitim temama.

Pregled kurseva, trajanje, cijene

 • Časovi se održavaju dva puta nedjeljno u blokovima od po dva školska časa u prostorijama Edukativno – razvojnog centra ,,NIKA”.
 • U cijenu je uračunato i polaganje ispita i izdavanje certifikata Edukativnog centra o završenom kursu.
 • Nakon završenog kursa kandidati su pripremljeni da pristupe polaganju ispita za sticanje ÖSD certifikata.
 • Ispit za sticanje ÖSD certifikata se takođe može polagati u Edukativno – razvojnom centru ,,NIKA”.

A1

NIVO

55 KM
 • trajanje kursa 4 mjeseca

A2

NIVO

55 KM
 • trajanje kursa 4 mjeseca

B1

NIVO

85 KM
 • trajanje kursa 5 mjeseci

B2

NIVO

100 KM
 • trajanje kursa 5 mjeseci

ORGANIZACIJA NASTAVE

 • časovi se odvijaju u bloku, 2 puta nedjeljno po dva školska časa;
 • termini održavanja nastave prilagođavaju se obavezama polaznika;
 • u nastavi njemačkog jezika se koriste  savremeni udžbenici, koji su praćeni multimedijalnim sadržajima, te su zbog toga praktični i polaznicima vrlo interesantni;
 • metode su audio vizuelne, a nastava interaktivna;

Odluka je na vama, mi smo tu da vas podržimo i obezbijedimo pristup prilagođen vašoj ličnosti, stilu učenja i obavezama koje imate.

Učeći sa nama uspjeh neće izostati, sigurni smo u to!

DOBRO DOŠLI!